Aminosavak

AMINOSAVAK

Az aminosavak az élethez alapvető fontosságú szerves vegyületek, amelyek a fehérjék építőkövei. Esszenciális és nem esszenciális aminosavakra oszthatók. Az esszenciális aminosavakokat a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálkozással kell bevinni.

Az aminosavak számos élettani folyamatban részt vesznek, például:

 • Felelősek a fehérjék felépítéséért, amelyek az izmok, a szervek és a szövetek építőkövei.
 • Szükségesek az enzimek, a hormonok és más fontos biokémiai anyagok szintéziséhez.
 • Részt vesznek a sebgyógyulásban és a regenerációban.
 • Fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében.
 • Hatással vannak a hangulatra, a kedélyállapot és a memória működésére.

Az aminosavak hiánya számos egészségügyi problémát okozhat, például:

 • Izomgyengeség és -sorvadás
 • Csontritkulás
 • Immunrendszeri zavarok
 • Hangulatzavarok
 • Emlékezetromlás

Ezért fontos, hogy az étrendünkben elegendő mennyiségű aminosavat biztosítsunk. A fehérjetartalmú élelmiszerek, mint a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek, a hüvelyesek és a magvak kiváló aminosavforrások.

mód szerelmeseitől sem idegenek.

Nézet:
Sorrend:
 

Aminosavak – mi ez pontosan?

Az aminosavak olyan szerves savak származékai, amelyekben a hidrogénatomok közül legalább az egyik amincsoporttal van helyettesítve. Ezek a sejtek alapvető tápanyagai, amelyek lehetővé teszik a sejtek növekedését, szaporodását és működését.

Az emberi szervezetben található aminosavak az oldallánc szerkezetében és hosszában, valamint a kölcsönhatásban különböznek egymástól. A szervezetnek azonban körülbelül 20 aminosavra van szüksége az életfolyamatok megfelelő lefolyásához.

Az aminosavak felosztása

Az aminosavakat feloszthatjuk fehérjékre és nem fehérjékre.

A nem fehérjetartalmúak az építőanyagon kívül más funkciókat is ellátnak. Több mint 300 különböző nem fehérje aminosavat tudunk megkülönböztetni. A fehérje aminosavak viszont, ahogy a neve is sugallja, a fehérjék részét képezik, és exogénre és endogénre oszthatók.

Az esszenciális exogén aminosavak (más néven EAA aminosavak) azok, amelyeket a szervezet nem tud önmagában szintetizálni, ezért ezeket kívülről, táplálékkal együtt kell biztosítani.

Ez a csoport 8 különböző aminosavat tartalmaz, mint például a fenilalanin, lizin, metionin, treonin és triptofán. Az exogén anyagok között megkülönböztethetünk BCAA aminosavakat is, amelyek közé tartozik a leucin, az izoleucin és a valin.

Az endogén aminosavak viszont azok, amelyek természetes módon szintetizálódnak a szervezetben, olyan mennyiségben, amely fedezi a napi szükségletet. Az endogén aminosavak közé tartozik az alanin, aszpargin, glutaminsav, aszparaginsav vagy szerin.

Megkülönböztetjük a viszonylag exogén aminosavak egy csoportját is, amelyek közé tartozik a glutamin, arginin, glicin, cisztein és tirozin, valamint a prolin. Ezek olyan aminosavak, amelyeket a szervezet képes önmagában is előállítani, de vannak olyan helyzetek, amikor a szervezet szükséglete meghaladja a szervezet termelőképességét. Ezután ezeket az összetevőket élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítők formájában kell ellátni.

BCAA aminosavak

Ezek elágazó láncú aminosavak, amelyek más aminosavaktól eltérő biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, és lebontásuk helye elsősorban a vázizmok.

Ezek az anyagok támogatják az izomtömeg építését, táplálják és védik az izmokat a leépüléstől, valamint támogatják a zsírégetés folyamatát is.

Elágazó láncú aminosavak A BCAA-k közé tartoznak az olyan aminosavak, mint a leucin, izoleucin és valin.

A leucin szabályozza a vércukorszintet és fokozza az izomfehérje szintézist, valamint ellensúlyozza az izomlebomlást. Az izoleucin antikatabolikus hatású, és felelős az energiatermelésért, a valin pedig javítja az energiaszerzési folyamatokat az izmokban, és megvédi azokat a lebomlástól.

Az elágazó láncú aminosavak különösen fontosak a fizikailag aktív emberek étrendjében, mert megakadályozzák a fehérjefogyasztást intenzív fizikai megterhelés során, felelősek az edzés utáni fáradtságérzet csökkentéséért, valamint támogatják a fehérjék építkezési célú felhasználását is. amelyre izomtömegnövekedés következik be.

Az aminosavak funkciói

Bár az aminosavakkal az első asszociáció a fehérjék, így rögtön az építő funkció jut eszünkbe, az aminosavak más fontos szerepet is betöltenek a szervezetben.

Lehetővé teszik bizonyos neurotranszmitterek, emésztőenzimek és hormonok szintézisét. Befolyásolják a szervek és rendszerek, azaz a máj vagy a központi idegrendszer megfelelő működését. A megfelelő növekedéshez is nagy jelentőséggel bírnak.

Az esszenciális aminosavak szerepe

Az EAA aminosavak, azaz esszenciális exogén aminosavak elsősorban fehérjéket építenek fel a szervezetben, de más funkciókért is felelősek.

 • A valin támogatja az izmok regenerálódását és hozzájárul a felesleges testzsír csökkentéséhez,
 • A leucin stabilizálja a vér glükóz szintjét, valamint fokozza az izomfehérjék szintézisét,
 • Az izoleucin gátolja a katabolizmust, támogatja a regenerációt és részt vesz az izomanyagcserében,
 • A lizin támogatja az immunrendszert, antivirális funkciókkal rendelkezik, részt vesz a porcok és inak növekedésében,
 • A metionin szabályozza a növekedési hormon termelését, gátolja az ízületi terület gyulladásának kialakulását és támogatja a kötőszöveti regeneráció természetes folyamatait,
 • A treonin pozitív hatással van az immunitásra és támogatja a zsíranyagcserét, emellett az antitestek építőköve,
 • A fenilalanin serkenti az adrenalin termelődését, és részt vesz a dopamin és a noradrenalin szintézisében is. Felelős az idegrendszer megfelelő működéséért is,
 • A triptofán a szerotonin prekurzora, részt vesz a fehérjék szintézisében és csökkenti a fájdalomérzetet.

Az endogén aminosavak szerepe

Az endogén aminosavak, vagyis azok, amelyeket a szervezet önmagában is képes szintetizálni, szintén szükségesek az egész rendszer megfelelő működéséhez. Számos fontos funkciót látnak el az emberi testben.

 • Az alanin felelős a glükóz agyba szállításáért és a vörösvértestek vezetéséért, részt vesz az antitestek szintézisében is, védi az immunrendszert,
 • Az aszparaginsav javítja a koncentrációt és a szellemi teljesítményt. Ezenkívül serkenti a növekedési hormon, a glukagon és az inzulin szekrécióját,
 • A glutaminsav javítja a memóriát, támogatja az emésztési folyamatokat, és neurotranszmitterként is működik,
 • Az aszparagin támogatja a tanulási és emlékezési folyamatokat, pozitív hatással van a koncentrációra, neurotranszmitterként működik,
 • A szerin részt vesz a nukleotidok termelésében, jótékony hatással van a szervezet immunitására, véd az izomszövet elvesztése ellen és fokozza annak növekedését.

A viszonylag exogén aminosavak szerepe

A viszonylag exogén aminosavak felelősek mind a keringési, mind a csontrendszer munkájáért. Emellett fontos szerepet játszanak a kollagén szintézisében és támogatják az immunrendszer munkáját.

 • Az arginin felgyorsítja a sebgyógyulási folyamatokat, szabályozza a vérnyomást, javítja a szívműködést,
 • A cisztein részt vesz a kollagéntermelésben és a glutation felépítésében,
 • A glutamin felelős a sav-bázis egyensúlyért és támogatja a belek munkáját,
 • A tirozin részt vesz a kollagéntermelésben és a melanin szintézisében,
 • A glicin támogatja az emésztőrendszert és az immunrendszert,
 • A prolin erősíti a csontokat, az ízületeket és az inakat, és részt vesz a kollagén szintézisében is.

Az aminosavak jelentősége a sportolók étrendjében

Az aminosavak a sportolók étrendjében rendkívül fontosak. Tekintettel arra, hogy a fizikailag aktív emberek körében nagy az igény ezekre az összetevőkre, előfordulhat, hogy az aminosavak élelmiszerből történő beszerzése nem elegendő. Az étrend-kiegészítők segítenek, amelyek kiváló forrásai az alapvető anyagoknak.

A sportolók különösen értékelik az elágazó láncú aminosavakat. És nem meglepő, hogy a BCAA növeli az edzés hatékonyságát, miközben támogatja az izomnövekedést. Sőt, az ebbe a csoportba tartozó aminosavak javítják a sportteljesítményt, serkentik az intenzív fizikai megterhelés utáni izomregenerációt, és csökkentik a fáradtság érzését is.

Energiaforrásként is szolgálnak az izmok számára, gátolják a katabolizmust, lehetővé teszik a sovány izomtömeg gyorsabb növekedését és a testzsír csökkentését.

A kreatin a sportolók körében is nagyon népszerű, amely három aminosav, nevezetesen az arginin, a metionin és a glicin kombinációja. A kreatin befolyásolja az izomrostok regenerálódásának képességét és a sebgyógyulási folyamatot. Támogatja a testet az edzés utáni időszakban, valamint az izomtömeg felépítésében. A legfontosabb, hogy növeli a sovány testtömeget.

Aminosav források

A szervezetben a legtöbb folyamat megfelelő lebonyolításához fehérjékre van szükség. És mivel a fehérjék, akkor az aminosavak is. Ezért kulcsfontosságú, hogy a szervezetet létfontosságú mennyiségű, különösen exogén aminosavakkal lássuk el, amelyeket a szervezet önmagában nem tud előállítani, és egyetlen forrásuk a táplálék.

Napi étrendünkből nem hiányozhat a hús, a tej és a tejtermékek, valamint a tojás. Ezek az állati eredetű termékek a teljes értékű fehérje forrásai - tartalmazzák a szervezet megfelelő működéséhez szükséges összes exogén aminosavat.

A legtöbb növényi termékben viszont megtalálhatók a nem teljes fehérjék, vagyis azok, amelyek nem tartalmazzák az összes EAA aminosavat. Ide tartoznak a hüvelyes magvak, a gabonák, a dara és a diófélék.

Ez különösen fontos a vegetáriánus étrendet támogatók szempontjából. Ahhoz, hogy a szervezetet az összes szükséges aminosavhoz állati eredetű termékek használata nélkül biztosítsuk, gondosan kell kombinálni a növényi termékeket, hogy egyensúlyba kerüljön az esszenciális aminosavak egyensúlya.

Az aminosavak hiánya és feleslege az emberi szervezetben

Ritkán fordul elő jelentős fehérjehiány, főként az extrém alultápláltság vagy éhezés következtében. Vannak azonban hiányosságok néhány exogén aminosavban. Az elágazó láncú aminosavak elégtelen ellátása A BCAA-k hozzájárulhatnak a fokozott fáradtsághoz, fejfájáshoz és kimerültséghez. Más összetevők hiánya apátiában, álmatlanságban, koncentrációs és memóriazavarban nyilvánulhat meg.

Abban az esetben, ha az étrendben túl sok aminosav van, rendszerint fokozott a lebontása és az anyag energiaforrásként való felhasználása. Egyes helyzetekben ezen összetevők ajánlott adagjának túllépése acidózist vagy a vesekőképződés fokozott kockázatát eredményezi.