Az aminosavak az élethez alapvető fontosságú szerves vegyületek, amelyek a fehérjék építőkövei. Esszenciális és nem esszenciális aminosavakra oszthatók. Az esszenciális aminosavakokat a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálkozással kell bevinni.
Az aminosavak számos élettani folyamatban részt vesznek, például:
Az aminosavak hiánya számos egészségügyi problémát okozhat, például:
Ezért fontos, hogy az étrendünkben elegendő mennyiségű aminosavat biztosítsunk. A fehérjetartalmú élelmiszerek, mint a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek, a hüvelyesek és a magvak kiváló aminosavforrások.
mód szerelmeseitől sem idegenek.
Az aminosavak olyan szerves savak származékai, amelyekben a hidrogénatomok közül legalább az egyik amincsoporttal van helyettesítve. Ezek a sejtek alapvető tápanyagai, amelyek lehetővé teszik a sejtek növekedését, szaporodását és működését.
Az emberi szervezetben található aminosavak az oldallánc szerkezetében és hosszában, valamint a kölcsönhatásban különböznek egymástól. A szervezetnek azonban körülbelül 20 aminosavra van szüksége az életfolyamatok megfelelő lefolyásához.
Az aminosavakat feloszthatjuk fehérjékre és nem fehérjékre.
A nem fehérjetartalmúak az építőanyagon kívül más funkciókat is ellátnak. Több mint 300 különböző nem fehérje aminosavat tudunk megkülönböztetni. A fehérje aminosavak viszont, ahogy a neve is sugallja, a fehérjék részét képezik, és exogénre és endogénre oszthatók.
Az esszenciális exogén aminosavak (más néven EAA aminosavak) azok, amelyeket a szervezet nem tud önmagában szintetizálni, ezért ezeket kívülről, táplálékkal együtt kell biztosítani.
Ez a csoport 8 különböző aminosavat tartalmaz, mint például a fenilalanin, lizin, metionin, treonin és triptofán. Az exogén anyagok között megkülönböztethetünk BCAA aminosavakat is, amelyek közé tartozik a leucin, az izoleucin és a valin.
Az endogén aminosavak viszont azok, amelyek természetes módon szintetizálódnak a szervezetben, olyan mennyiségben, amely fedezi a napi szükségletet. Az endogén aminosavak közé tartozik az alanin, aszpargin, glutaminsav, aszparaginsav vagy szerin.
Megkülönböztetjük a viszonylag exogén aminosavak egy csoportját is, amelyek közé tartozik a glutamin, arginin, glicin, cisztein és tirozin, valamint a prolin. Ezek olyan aminosavak, amelyeket a szervezet képes önmagában is előállítani, de vannak olyan helyzetek, amikor a szervezet szükséglete meghaladja a szervezet termelőképességét. Ezután ezeket az összetevőket élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítők formájában kell ellátni.
Ezek elágazó láncú aminosavak, amelyek más aminosavaktól eltérő biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, és lebontásuk helye elsősorban a vázizmok.
Ezek az anyagok támogatják az izomtömeg építését, táplálják és védik az izmokat a leépüléstől, valamint támogatják a zsírégetés folyamatát is.
Elágazó láncú aminosavak A BCAA-k közé tartoznak az olyan aminosavak, mint a leucin, izoleucin és valin.
A leucin szabályozza a vércukorszintet és fokozza az izomfehérje szintézist, valamint ellensúlyozza az izomlebomlást. Az izoleucin antikatabolikus hatású, és felelős az energiatermelésért, a valin pedig javítja az energiaszerzési folyamatokat az izmokban, és megvédi azokat a lebomlástól.
Az elágazó láncú aminosavak különösen fontosak a fizikailag aktív emberek étrendjében, mert megakadályozzák a fehérjefogyasztást intenzív fizikai megterhelés során, felelősek az edzés utáni fáradtságérzet csökkentéséért, valamint támogatják a fehérjék építkezési célú felhasználását is. amelyre izomtömegnövekedés következik be.
Bár az aminosavakkal az első asszociáció a fehérjék, így rögtön az építő funkció jut eszünkbe, az aminosavak más fontos szerepet is betöltenek a szervezetben.
Lehetővé teszik bizonyos neurotranszmitterek, emésztőenzimek és hormonok szintézisét. Befolyásolják a szervek és rendszerek, azaz a máj vagy a központi idegrendszer megfelelő működését. A megfelelő növekedéshez is nagy jelentőséggel bírnak.
Az EAA aminosavak, azaz esszenciális exogén aminosavak elsősorban fehérjéket építenek fel a szervezetben, de más funkciókért is felelősek.
Az endogén aminosavak, vagyis azok, amelyeket a szervezet önmagában is képes szintetizálni, szintén szükségesek az egész rendszer megfelelő működéséhez. Számos fontos funkciót látnak el az emberi testben.
A viszonylag exogén aminosavak felelősek mind a keringési, mind a csontrendszer munkájáért. Emellett fontos szerepet játszanak a kollagén szintézisében és támogatják az immunrendszer munkáját.
Az aminosavak a sportolók étrendjében rendkívül fontosak. Tekintettel arra, hogy a fizikailag aktív emberek körében nagy az igény ezekre az összetevőkre, előfordulhat, hogy az aminosavak élelmiszerből történő beszerzése nem elegendő. Az étrend-kiegészítők segítenek, amelyek kiváló forrásai az alapvető anyagoknak.
A sportolók különösen értékelik az elágazó láncú aminosavakat. És nem meglepő, hogy a BCAA növeli az edzés hatékonyságát, miközben támogatja az izomnövekedést. Sőt, az ebbe a csoportba tartozó aminosavak javítják a sportteljesítményt, serkentik az intenzív fizikai megterhelés utáni izomregenerációt, és csökkentik a fáradtság érzését is.
Energiaforrásként is szolgálnak az izmok számára, gátolják a katabolizmust, lehetővé teszik a sovány izomtömeg gyorsabb növekedését és a testzsír csökkentését.
A kreatin a sportolók körében is nagyon népszerű, amely három aminosav, nevezetesen az arginin, a metionin és a glicin kombinációja. A kreatin befolyásolja az izomrostok regenerálódásának képességét és a sebgyógyulási folyamatot. Támogatja a testet az edzés utáni időszakban, valamint az izomtömeg felépítésében. A legfontosabb, hogy növeli a sovány testtömeget.
A szervezetben a legtöbb folyamat megfelelő lebonyolításához fehérjékre van szükség. És mivel a fehérjék, akkor az aminosavak is. Ezért kulcsfontosságú, hogy a szervezetet létfontosságú mennyiségű, különösen exogén aminosavakkal lássuk el, amelyeket a szervezet önmagában nem tud előállítani, és egyetlen forrásuk a táplálék.
Napi étrendünkből nem hiányozhat a hús, a tej és a tejtermékek, valamint a tojás. Ezek az állati eredetű termékek a teljes értékű fehérje forrásai - tartalmazzák a szervezet megfelelő működéséhez szükséges összes exogén aminosavat.
A legtöbb növényi termékben viszont megtalálhatók a nem teljes fehérjék, vagyis azok, amelyek nem tartalmazzák az összes EAA aminosavat. Ide tartoznak a hüvelyes magvak, a gabonák, a dara és a diófélék.
Ez különösen fontos a vegetáriánus étrendet támogatók szempontjából. Ahhoz, hogy a szervezetet az összes szükséges aminosavhoz állati eredetű termékek használata nélkül biztosítsuk, gondosan kell kombinálni a növényi termékeket, hogy egyensúlyba kerüljön az esszenciális aminosavak egyensúlya.
Ritkán fordul elő jelentős fehérjehiány, főként az extrém alultápláltság vagy éhezés következtében. Vannak azonban hiányosságok néhány exogén aminosavban. Az elágazó láncú aminosavak elégtelen ellátása A BCAA-k hozzájárulhatnak a fokozott fáradtsághoz, fejfájáshoz és kimerültséghez. Más összetevők hiánya apátiában, álmatlanságban, koncentrációs és memóriazavarban nyilvánulhat meg.
Abban az esetben, ha az étrendben túl sok aminosav van, rendszerint fokozott a lebontása és az anyag energiaforrásként való felhasználása. Egyes helyzetekben ezen összetevők ajánlott adagjának túllépése acidózist vagy a vesekőképződés fokozott kockázatát eredményezi.