Blog

Antioxidánsok

2023.09.08 20:40

Az antioxidánsok a következőkre oszthatók:

endogén, amelyek természetesen előfordulnak az emberi szervezetben (pl. glutation, amelyet a C-vitamin szintetizál a sejtekben),
exogén, amelyet táplálékkal vagy étrend-kiegészítők, pl. béta-karotin vagy lutein formájában kell a szervezetbe juttatni.
Mik azok a szabad gyökök és az oxidatív stressz?
Ha az antioxidánsok semlegesíthetik a szabad gyököket, akkor pontosan mik azok?

Az antioxidánsok a következőkre oszthatók:

endogén, amelyek természetesen előfordulnak az emberi szervezetben (pl. glutation, amelyet a C-vitamin szintetizál a sejtekben),
exogén, amelyet táplálékkal vagy étrend-kiegészítők, pl. béta-karotin vagy lutein formájában kell a szervezetbe juttatni.
Mik azok a szabad gyökök és az oxidatív stressz?
Ha az antioxidánsok semlegesíthetik a szabad gyököket, akkor pontosan mik azok?

A szabad gyökök olyan atomok, ionok vagy molekulák, amelyek legalább egy párosítatlan elektronnal rendelkeznek. A hiányzó elektron rögzítésére törekedve rendkívül reaktívak, így megtámadhatják és károsíthatják a test más sejtjeit.

Mivel a szabad gyökök gyakran megtámadják a fehérjéket, a telítetlen zsírsavak, amelyek a sejtmembránok vagy DNS-molekulák részét képezik, rendkívül veszélyesek az emberi rendszerre.

És honnan származnak a szabad gyökök? Ezek a molekulák a következők eredményeként képződhetnek:

számos anyagcsere-reakció,
környezetszennyezés,
egészségtelen étrend használata,
nem megfelelő életmód,
káros sugárzás,
alváshiány,
dohányzó.
A szabad gyökök negatív hatása általában túlzott felhalmozódásuk következménye.

Az antioxidánsok hatása viszont abból állhat, hogy a hiányzó elektront a szabad gyökökhöz juttatják, ami a molekula semlegesítését okozhatja. Ezt követően a szabad gyököket eltávolítják a szervezetből.

És mi köze mindehhez az oxidatív stressznek?

Ha az emberi szervezetben túl sok szabad gyök van, az antioxidánsok nem biztos, hogy lépést tartanak semlegesítésükkel és hatástalanításukkal. Ekkor oxidatív stressz léphet fel , azaz felborul a reaktív oxigénfajták hatása és a káros vegyületek méregtelenítő képessége. Az oxidatív stressz számos betegség kialakulásának kockázatát növelheti, és felgyorsíthatja a szervezet öregedési folyamatát.

Antioxidánsok forrásai az étrendben
Szerencsére az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek gyakran előfordulnak az élelmiszerekben. Ezért egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással sok értékes anyaggal látjuk el a szervezetet.

Antioxidánsok vannak jelen, pl. élelmiszerekben, például:

zöldségek,
gyümölcs,
tej és tejtermékek,
teljes kiőrlésű gabonatermékek,
diófélék és magvak,
száraz hüvelyes magvak,
gabonacsíra,
vörösbor,
zöld tea,
tojás,
hal.
A szervezet megnövekedett antioxidánsigénye esetén, pl. túlzott, hosszan tartó stressz hatására, vagy intenzív fizikai megerőltetés során, érdemes megfontolni az antioxidánsokban gazdag étrend-kiegészítők használatát is, hogy a szervezet "lépést tartson" semlegesíti a szabad gyököket és eltávolítja a káros molekulákat a szervezetből.

Miért fontosak az antioxidánsok?
A szervezet megfelelő mennyiségű antioxidánssal való ellátása erősítheti az immunrendszert és a szervezet immunitását, valamint lassíthatja az öregedési folyamatokat.

Ezenkívül az antioxidánsok rendszeres bevitele támogatja az egészséget és a szépséget, valamint csökkenti számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát.

Az antioxidánsok nemcsak a szabad gyököket semlegesíthetik, hanem elősegíthetik a már károsodott sejtek regenerálódását is. Antimutagén és gyulladásgátló hatást is mutathatnak.

A legnépszerűbb és legerősebb antioxidánsok
Számos vegyület, amelyet étellel juttatunk a szervezetbe, antioxidáns hatású lehet. És ez jó, mert manapság, amikor folyamatosan ki vagyunk téve a káros tényezőknek, a stressznek, a szmognak, erre nagyon is szükség van. A népszerű és erős antioxidánsok a következők:

Asztaxantin – a xantofilok csoportjába tartozó szerves kémiai vegyület. Az asztaxantin antioxidáns hatása a becslések szerint 54-szer erősebb, mint a béta-karotin, és sokkal erősebb, mint a C- vagy E-vitamin. Forrása a Haematococcus Pluvialis tengeri alga. Deaktiválhatja a szabad gyököket, lelassíthatja a reaktív oxigénfajták képződését, és megvédheti a sejteket a károsodástól.
C-vitamin - növelheti a szervezet immunitását, valamint pozitív hatással van az arcszínre és a bőr tónusára. Ezenkívül serkentheti a kollagén szintézist és lassíthatja az öregedési folyamatokat.
A-vitamin – támogatja a bőr állapotát és pozitívan befolyásolja a látási folyamatot. Ezenkívül erősítheti az immunrendszert, semlegesítheti a szabad gyököket és csökkentheti az oxidatív stresszt.
E-vitamin – a legerősebb vitamin-antioxidáns, a fiatalság vitaminjaként is emlegetik. Hiánya hozzájárulhat a szervezet öregedési folyamatainak felgyorsulásához. Az E-vitamin az antioxidáns hatás mellett erősítheti a szervezet immunitását és támogatja az anyagcsere folyamatok lefolyását.
Szelén - pozitívan befolyásolhatja a szervezet immunitását, pozitív hatással van a T és B limfociták és makrofágok termelésére. Ezenkívül megvédheti a sejteket az oxidatív stressztől.
Cink - csökkentheti a nehézfémek toxikus hatásait, szabályozhatja a keringési rendszer munkáját és részt vesz az inzulin bioszintézisében. Ezenkívül képes semlegesíteni a szabad gyököket.
Lutein – támogatja a látást és megvédi a retinát a szabad gyökök okozta károsodástól. Gátolhatja aktivitásukat és felgyorsíthatja a szervezetből való eltávolításukat.
Resveratrol - az egyik legerősebb antioxidáns, amely megtalálható többek között a szőlőben és a vörösborban. A francia paradoxon a rezveratrolhoz kapcsolódik. A vegyület vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatással bír. A vörösvértestek aggregációját is gátolhatja.
A kvercetin a flavonoidok csoportjába tartozó természetes festék. Az antioxidáns hatás mellett gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságai is lehetnek.
A Q10 koenzim – más néven ubikinon – egy vitaminszerű anyag, amely részt vehet az élethez szükséges anyagcsere-változásokban. A kozmetikumokban található Q10 koenzim megvédheti a bőrt a környezetszennyezés káros hatásaitól. Ezenkívül a vegyület semlegesítheti a szabad gyököket és eltávolíthatja azokat a szervezetből.